Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Älandsbro AIK

Följ

Älandsbro Allmänna IK

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn Älandsbro AIK
Adress Box 22
Postadress 87104 Älandsbro
E-post alandsbroaik@gmail.com
Orgnr 888000-1436
Kontonr 220-8171

Om Älandsbro AIK

Fotboll
Bollen – är kanske världens mest populära leksak. Fotboll är världens största sport. Fotbollen är hela jordens egendom. Samma regler gäller på Kanarieöarna, London, Brasilien, Nordpolen som i Älandsbro.

Fotboll är inte bara prestationer, poäng, vackra mål och stolta segrar. Fotboll är framförallt glädje och sammanhållning i både med- och motgång samt kamratskap och hänsynstagande till andra.

Fotboll har inga gränser och raderar ut olikheter mellan människor som få andra aktiviteter. Alla har en ålats i fotbollens gemenskap.

Inom Älandsbro AIK är det allra viktigast att framhålla glädjen.Vi bygger vårt arbete och förhållningssätt på den grunden.´

ÄAIK:s främsta syfte är att:
Bedriva ungdomsverksamhet i alla åldersklasser för både flickor och pojkar
Bedriva en verksamhet där gemenskap, glädje och kamratskap prioriteras
Utveckla varje spelares möjlighet att bli en bättre fotbollsspelare
Låta fler ta del av den glädje som finns kring ett fotbollslag
Arbeta för att stärka individens självkänsla
Förhindra och motverka utslagning genom att alla ges tillfälle att delta
Få fler att spela och hålla på med fotboll längre
Ta vara på föräldrars engagemang och kunskaper
Ge möjligheter till en meningsfull fritidssysselsättning
Verka för säkra transporter i samband träning och matcher
Verka för en demokratisk fostran
Verka för jämställdhet och jämlikhet´
Arbeta aktivt för att motverka alkohol, droger och dopning
För att uppnå dessa mål krävs:
En väl fungerande organisation
En genomtänkt verksamhet och en ekonomi i balans
Nyrekrytering av spelare bl.a. genom samarbete med Älandsbro skola
En utbildningsplan
Välutbildade och motiverade ledare/tränare
Engagemang och intresse från föräldrar/supportrar
Goda träningsmöjligheter

Historia
Älandsbro AAIF (Arbetares Allmänna Idrottsförening; sedermera AIK = Allmänna Idrottsklubb) bildades i februari 1924 av ett antal idrottsintresserade personer. Det historiska beslutet fattades på "Fröken Sandins Café" i Älandsbro, en byggnad som fortfarande finns kvar men som numera är ett bostadshus bredvid ICA Köpcentrum. På programmet det första året fanns skidor, terränglöpning, kanalsimning och backhoppning. Skidåkningen var den helt dominerande grenen långt in på 40-talet.

Fotbollen startade i slutet på 20-talet men då saknades en egen plan. På grund av främst pengabrist kunde ingen egen fotbollsplan iordningställas förrän på 40-talet. Då anlades en fotbollsplan nära Älandsbros dåvarande järnvägsstation. Den nya planen innebar att fotbollen kom igång på allvar och alltsedan dess har fotbollen dominerat föreningens verksamhet. Efter att ÄAIK på 40-talet spelade i de lägsta serierna innebar 50-talet ett "lyft" eftersom laget då i huvudsak spelade i div. 5. 1964 vann vi denna serie och flyttades 1965 upp till div 4. I denna serie spelade ÄAIK sedan ända fram till 1994 då vi lyckades avancera till div. 3. Sejouren i 3:an blev dock bara ettårig. Efter spel i 4-an några år hamnade laget i div 5 för att 2006 åter vara tillbaka i div 4. Sedan 2007 (se nedan) samarbetar man om junior- och herrseniorlag inom ramen för Härnösands FF.

Damfotboll startade ÄAIK med 1982 och laget vann direkt sin serie. I början av 90-talet vann laget div 3 och spelades sedan några år i den serien. 1996 etablerades ett samarbete med Bondsjöhöjdens IK och det gemensamma laget spelade då i div. 2. Tyvärr visade sig samarbetet ej vara fruktsamt varför det avbröts och efter något år i div 3 har damlaget de senaste åren spelat i div. 4, antingen i egen regi eller i samarbete med BIK. Tyvärr lades damlaget ner efter säsongen 2014 p.g.a. alltför få spelare. Men år 2018 startades damlaget upp på nytt.

På 40-talet, 50-talet och 60-talet drog föreningen in pengar genom att man anordnade danser på August Vestins loge. På 70-talet tillkom andra finansieringsmöjligheter genom bingoverksamhet, kommunala bidrag, sponsorer mm. På 90-talet var det främst bingolotto och sponsorer som var våra viktigaste finansieringskällor.

Stora ledare inom klubben: P.V. Andersson, Uno Hägglund och Poppen Norberg. Andra namn som är värda att nämnas: Einar Lundkvist, Sixten Andersson, Algot och Holger Norberg, Rune Norberg, Arne Fällström samt Torsten Eriksson som varit ordförande under många år. Andra legender som fortfarande är aktiva är bl.a. Sluggo Larsson (Sluggogloben och sponsorraggare). Gunnar Sjödin (ungdomsledare och tränare) och även mannen bakom ÄAIK:s hockeyframgångar på 80 - talet, och fortfarande tränare för P - 87. Vi har också Jan - Olof "Bäckis" Bäckström, legendarisk damtränare, styrelseledamot och som under många år arbetader på ÄAIK:s kansli.

Några framstående spelare på 70 - talet: Arne Bulla Eriksson, Stig, Nisse och Lasse Strömkvist, Lasse Ledin samt Sören och Bert Olsson. På 80 - talet: Bulla E, Sören och Bert Olsson, Hasse Dehlin och Leif Wigren. På 90 - talet: Niclas Hälldahl, Micke Bäckström, Thomas och Mathias Olsson. En talang som tyvärr flyttade tidigt var Andreas Bergfors och Christer Bergkvist.

Den största spelaren/talangen som fostrats i ÄAIK är utan tvekan Ulla-Karin Thelin som spelade i svenska Damlandslaget i början av 2000-talet. Hon skänkte för övrigt en av sina målvaktströjor från VM med namnet Thelin på, till sin bror Micke som då var målvakt i herrlaget. Fler talanger kommer med all säkerhet att växa fram i ÄAIK under många år framöver.

2007 inledde Älandsbro AIK ett samarbete med IFK Härnösand. Herrarnas seniorer slogs samman och bildade Härnösands FF. Även pojkar (15 år) följde med till den nya klubben (HFF). I styrelsen för HFF ingick då fyra ledarmöter från styrelsen i ÄAIK nämligen Göran Dahlberg, Haile Palm, Olle Bertilsson samt Bengt Varverud. Härnösands FF gick snabbt upp i seriesystemet och tillhör sedan 2009 div 2 Norrland. Detta samarbete upphörde 2020 i samband med att Härnösands FF gick samman med Älgarna och bildade Älgarna Härnösand.

Älandsbro AIK består numera av ett damseniorlag och i övrigt av ungdomslag på pojk- och flicksidan. 2020 startades även Bollsko upp för de allra minsta.