Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Älandsbro Allmänna IK
För både stora och små
Historia

Älandsbro AAIF (Arbetares Allmänna Idrottsförening; sedermera AIK = Allmänna Idrottsklubb) bildades i februari 1924 av ett antal idrottsintresserade personer. Det historiska beslutet fattades på "Fröken Sandins Café" i Älandsbro, en byggnad som fortfarande finns kvar men som numera är ett bostadshus bredvid ICA Köpcentrum. På programmet det första året fanns skidor, terränglöpning, kanalsimning och backhoppning. Skidåkningen var den helt dominerande grenen långt in på 40-talet.


Fotbollen startade i slutet på 20-talet men då saknades en egen plan. På grund av främst pengabrist kunde ingen egen fotbollsplan iordningställas förrän på 40-talet. Då anlades en fotbollsplan nära Älandsbros dåvarande järnvägsstation. Den nya planen innebar att fotbollen kom igång på allvar och alltsedan dess har fotbollen dominerat föreningens verksamhet. Efter att ÄAIK på 40-talet spelade i de lägsta serierna innebar 50-talet ett "lyft" eftersom laget då i huvudsak spelade i div. 5. 1964 vann vi denna serie och flyttades 1965 upp till div 4. I denna serie spelade ÄAIK sedan ända fram till 1994 då vi lyckades avancera till div. 3. Sejouren i 3:an blev dock bara ettårig. Efter spel i 4-an några år hamnade laget i div 5 för att 2006 åter vara tillbaka i div 4. Sedan 2007 (se nedan) samarbetar man om junior- och herrseniorlag inom ramen för Härnösands FF.


Damfotboll startade ÄAIK med 1982 och laget vann direkt sin serie. I början av 90-talet vann laget div 3 och spelades sedan några år i den serien. 1996 etablerades ett samarbete med Bondsjöhöjdens IK och det gemensamma laget spelade då i div. 2. Tyvärr visade sig samarbetet ej vara fruktsamt varför det avbröts och efter något år i div 3 har damlaget de senaste åren spelat i div. 4, antingen i egen regi eller i samarbete med BIK. Tyvärr lades damlaget ner efter säsongen 2014 p.g.a. alltför få spelare. Men år 2018 startades damlaget upp på nytt.


På 40-talet, 50-talet och 60-talet drog föreningen in pengar genom att man anordnade danser på August Vestins loge. På 70-talet tillkom andra finansieringsmöjligheter genom bingoverksamhet, kommunala bidrag, sponsorer mm. På 90-talet var det främst bingolotto och sponsorer som var våra viktigaste finansieringskällor.


Stora ledare inom klubben: P.V. Andersson, Uno Hägglund och Poppen Norberg. Andra namn som är värda att nämnas: Einar Lundkvist, Sixten Andersson, Algot och Holger Norberg, Rune Norberg, Arne Fällström samt Torsten Eriksson som varit ordförande under många år. Andra legender som fortfarande är aktiva är bl.a. Sluggo Larsson (Sluggogloben och sponsorraggare). Gunnar Sjödin (ungdomsledare och tränare) och även mannen bakom ÄAIK:s hockeyframgångar på 80 - talet, och fortfarande tränare för P - 87. Vi har också Jan - Olof "Bäckis" Bäckström, legendarisk damtränare, styrelseledamot och som under många år arbetader på ÄAIK:s kansli.


Några framstående spelare på 70 - talet: Arne Bulla Eriksson, Stig, Nisse och Lasse Strömkvist, Lasse Ledin samt Sören och Bert Olsson. På 80 - talet: Bulla E, Sören och Bert Olsson, Hasse Dehlin och Leif Wigren. På 90 - talet: Niclas Hälldahl, Micke Bäckström, Thomas och Mathias Olsson. En talang som tyvärr flyttade tidigt var Andreas Bergfors och Christer Bergkvist.


Den största spelaren/talangen som fostrats i ÄAIK är utan tvekan Ulla-Karin Thelin som spelade i svenska Damlandslaget i början av 2000-talet. Hon skänkte för övrigt en av sina målvaktströjor från VM med namnet Thelin på, till sin bror Micke som då var målvakt i herrlaget. Fler talanger kommer med all säkerhet att växa fram i ÄAIK under många år framöver.


2007 inledde Älandsbro AIK ett samarbete med IFK Härnösand. Herrarnas seniorer slogs samman och bildade Härnösands FF. Även pojkar (15 år) följde med till den nya klubben (HFF). I styrelsen för HFF ingick då fyra ledarmöter från styrelsen i ÄAIK nämligen Göran Dahlberg, Haile Palm, Olle Bertilsson samt Bengt Varverud. Härnösands FF gick snabbt upp i seriesystemet och tillhör sedan 2009 div 2 Norrland.


Älandsbro AIK består numera av två herrseniorlag och ett herrjuniorlag i samarbete med HFF samt i övrigt av  ungdomslag på pojk- och flicksidan.